De Oostvaarderplassen, hoe nu verder.

Op 3 maart was de situatie voor de grote grazers in het gebied van de Oostvaarderplassen op zijn zachtst gezegd vervelend. Veel dieren stierven de hongerdood. Een jaarlijks weerkerende discussie ontstond over wel of niet afschieten van de verzwakte exemplaren, wel of niet bijvoederen met als gevolg een groeiende populatie, het gebied vergroten door wekken weg te nemen en last but not least vlogen voor- en tegenstanders elkaar in de haren. Allen voorzien van een grote betrokkenheid bij het welzijn van dieren, maar op dit punt werd men het niet eens. Biologen merkten op dat het (onnatuurlijk) uitzetten van de grote grazers ertoe heeft geleid dat veel vegetatie en kleine dieren daar zijn verdwenen, een desastreuze ontwikkeling. Kortom, het leek wel oorlog en de gemoederen in de media raakten flink verhit.

Ik schreef op facebook het volgende stukje.

Wat je er ook van mag vinden, momenteel is er geen diervriendelijke manier mogelijk om voor het lijden van de dieren een afdoende oplossing te vinden. Bijvoederen is op korte termijn ‘humaan’, maar de gevolgen blijven wreed. Afschot van het teveel aan dieren…door jagers.

Genuanceerd ernaar kijken is helaas niet iedereen gegeven; om dat te kunnen moet men zich in de materie verdiepen en meer lezen dan een half a4tje; gezien de heftige reacties in de verwijtende sfeer naar de PVDD toe hebben nogal wat lieden dat niet gedaan, ondanks alle goedbedoelde adviezen van: lees het uitgebreide standpunt, onze motivatie etc.

Nee, in plaats daarvan houdt men Esther Ouwehand verantwoordelijk voor de situatie bij de OVP, kondigt men aan niet meer op de partij te stemmen en wordt het lidmaatschap opgezegd. Het is echt vechten tegen windmolens van kortzichtigheid.

Gisteren werd mij door een (nou ja, vast wel oprechte) dierenvriend nog verordonneerd zondag mee te doen aan de protestactie m.b.t. de OVP, anders was IK zeker geen echte dierenvriend. (Hoezo… ik ben vrijwel geheel veganistisch, stem PVDD, draag geen bont, scheid afval, koop biologisch/ecologisch geteeld voedsel, voeder de vogels bij, knuffel mijn katten, maar eet geen kat, koe of kip). Ik word er een beetje moedeloos van, zoveel dommigheid…

Dat dieren creperen is verschrikkelijk. Niet alleen in de OVP trouwens. Overal in de vrije natuur zijn er dieren verzwakt, zij gaan het niet redden. Dat die grazers worden bijgevoederd en later afgeschoten is verschrikkelijk (in mijn ogen). De dieren een groter gebied geven zal op de langere termijn eenzelfde probleem opleveren als wat nu speelt. Kortom, wij mensen zullen, wat we ook verzinnen, ‘vuile handen’ maken, is het niet nu, dan toch in de nabije toekomst.

Ik zou toch zo graag zien dat al die gebelgde en verontwaardigde betweters hun denkraam eens wat oppoetsten en de zaken nuchter op een rijtje zetten.

De feiten zijn dat de PVDD niet verantwoordelijk is voor het bestaan van het ‘natuurgebied’ OVP, en ook dat die partij geen oplossing heeft voor de schrijnende situatie. Ze scharen zich achter adviezen als: gebied vergroten. Van partijen als CDA en VVD valt al helemaal niets te verwachten. Die gaan voor de groeieconomie.

* foto van Pixabay

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.