Goed fout

Eieren moeten niet te lang koken, dan wordt het eigeel groen en het wit vertoont vreemde bruine verkleuringen. Of ze nog voor consumptie geschikt zijn waag ik te betwijfelen. Toch sta ik vier keiharde joekels te pellen. Ik was totaal vergeten dat ik een pannetje op het gas had gezet een uurtje geleden. Gelukkig waren ze nog niet drooggekookt. Ik giet ze af, laat ze toch maar ‘schrikken’ met een flinke plets koud water en besluit de eiersalade hoe dan ook klaar te maken. Dan maar geen goedkeurende blikken van Gordon Ramsay of Jamie Oliver of hoe heet die Nederlandse keukentrofee? Den Blijker. Het is mijn gevoel voor zuinigheid.

ei: te hard gekooktOf eigenlijk is het nog eerder dat de kippen dan voor niks die bevalling hebben moeten doorstaan. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen ze zonder meer in de afvalbak te deponeren. Dus er gaat kerriepoeder, mayonaise, peper, verse bieslook en ketchup bij en ik proef… Welja, dat kan nog heel goed op het eigenhandig gebakken broodje, waarvan de geur me vanuit de oven tegemoet komt.

En ik denk aan mijn oude gedichten. Er mankeert van alles aan. Niet toen ik ze schreef, maar later bij het nalezen vind ik stijlfouten, het rijmt niet, het is kinderachtig of oudewijvenromantiek. Ze gaan echter nooit in de prullenbak maar worden eens in de zoveel tijd gereviseerd. Een irritante gewoonte eigenlijk, dat jarenlange gesleutel. Want komt er ooit een moment van ‘nu is het perfect voor consumptie’ of blijft het zo dat er toch altijd een woord te veel staat. Dat de strofen elkaar tegenspreken. Dat ik er te veel in wil proppen. Dat het helemaal nergens op slaat.

Tegenwoordig schrap ik zoveel mogelijk de voegwoorden. Er staan er te veel. Vroeger had ik een voorliefde voor omschrijvingen. Meestal levert verwijderen een behoorlijke verbetering op. Ik vraag me echter af of het toch niet vooral knutselen in de marge is. Een slecht gedicht blijft slecht en van een goed gedicht kun je beter afblijven. Maar of een gedicht goed is weet ik niet. Ik ben zelf mijn slechtste beoordelaar. Kijk maar naar de harde eierensalade. Die is uitstekend eetbaar. Vind ik.

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: