Kerstmarkt

Door het raam van Finn’s heb ik uitzicht op het begin van de Nieuwe Haven waar een vrouw en een man lopen. De man houdt een lange witte stok met een rood bandje vast. Hoeveel van dat rood herinner ik me niet. (Het geheugen laat me bij dergelijke details vaak in de steek). Een slechtziende of misschien een blindeman. Ze lopen samen naar de eerste pagodetent.

De boogdeurtjes met plastic raampjes hangen dicht. Met een hand licht de vrouw het doek op en kijkt naar binnen. Ik zie haar praten tegen de man die afwachtend naast haar staat. Ze vertelt nu ongetwijfeld dat de ruimte leeg is. Vervolgens lopen ze naar de volgende tent waar zich eenzelfde scène afspeelt. Vrouw kijkt, man wacht, vrouw zegt dat het ook hier een dooie boel is. Geen mensen. Geen spullen. De stoffen huisjes staan weliswaar zachtjes in de bleke zon te wapperen, maar de kerstmarkt is nergens te bekennen. Terwijl ik in mijn kroketje hap verschijnen twee mannen gewapend met een flinke maat camera in mijn blikveld. We hebben hen reeds opgemerkt op weg naar het restaurant. Ze nemen onafgebroken foto’s van de witte lappen. Misschien voor een reportage in Dordt Centraal?

Dit weekend zou hier de grootste kerstmarkt van Nederland zijn. Zou, want al startte het evenement vrijdag in de stromende regen met kraampjes en zang, het werd zowel gisteren als vandaag afgelast in verband met het stormachtige weer. Werd het echt zo erg? Veel mensen betwijfelden dat. Zaterdag begon de dag rustig en zonnig, er was weliswaar een harde wind, maar er was geen sprake van storm. Tussen twee  en drie uur in de namiddag kwam er inderdaad een plensbui met hevige rukwinden. Wij zaten behaaglijk binnen in ons eigen kersthuis en merkten er niet veel van. De takken van de bomen zwiepten, maar het leek mee te vallen. Tegen vijven was het weer droog.

Vandaag vernemen we via de sociale media dat bij de opbouw in de nacht van vrijdag op zaterdag het een en ander is gesneuveld. Ook zou zaterdagmiddag tijdens het onstuimige weer een buis door het raam bij Pipoos op de Visstraat zijn gevallen. Gelukkig zijn er geen mensen geraakt en is er slechts materiële schade. Ik begrijp het wel, dat besluit tot afgelasten. De gemeente of de organisatie is immers aansprakelijk als er slachtoffers vallen en dan zijn de rapen pas goed gaar.

Overigens heb ik niet zo veel met kerstmarkten. Of liever gezegd helemaal niets, want wat is een kerstmarkt? Toch niets anders dan drommen schuifelende mensen langs rijen kraampjes en tenten waar eten, drank en een enorme hoeveelheid aan dingen wordt aangeboden die niemand nodig heeft. Het heeft wel iets droevigs hoor, zo’n stille zondag met lege rode lopers waar eigenlijk gevulde kramen met lachende verkopers hadden moeten staan. Zo’n afgelaste kerstmarkt zonder Jingle bells en Nu syt wellecome. De winkeliers doen hun deuren wijd open en zetten hoopvol een deel van de koopwaar buiten. Je kunt nooit weten.

Na de maaltijd wandelen we de Nieuwe Haven af, gaan over de Kuipershaven en begeven ons dan door de Palingstraat naar de Taankade. De lucht betrekt enigszins. Op de Voorstraat ontmoeten we bekenden en blijven daar een hele tijd stilstaan om bij te praten. Inmiddels donkert het door dreigende wolken en we spoeden ons naar de bushalte. Op de Sisarijsgang belanden we toch zomaar ineens tussen marktkraampjes en een dichte mensenmassa. De kramen zijn gevuld met etenswaar en onnodige spullen en zo kunnen we gelukkig nog even drommen, duwen en schuifelen. De bus halen we op het nippertje. Bij het station schijnt de zon alweer.

Deze dag regent het heel kort. Net als we de bus verlaten. En de wind is decemberfris. Maar niet stormachtig. Nou ja, die weermannen en -vrouwen bij het KNMI hebben het wel vaker mis.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.