Klootjesvolk

‘Want haar ouders pushen. Ze is zo overdreven. Ze heeft geen jeugd.’ Al die veroordelende mensen kunnen zich niet voorstellen dat een zeer begaafde zestienjarige gedrevenheid van zichzelf heeft. Ik bedoel Gretha Thunberg.

Ik herinner me de middelbare school, slechts vijftien jaartjes oud en ik richtte samen met twee andere meiden een debatingclub op, nodigde een heuse legermajoor uit én een dienstweigeraar, want destijds was ik fervent tegenstander van de wapenwedloop, van het leger, ik geloofde heilig in een vreedzame samenleving. Het vuur was groot evenals het idealisme. Ik ging bij Amnesty, liep mee met demonstraties van de SJ (socialistische jeugd). Mijn ouders stonden niet per se achter me (ze hielden zich niet bezig met waar ik mee bezig was of met mijn overtuigingen, stel je voor dat ze me hadden geholpen dat had ik zéker gewaardeerd).

Ook moest er een stemdrempel moest komen, omdat men zonder enige kennis van zaken maar wat invulde in dat stemhokje. Een examen vooraf. Daarna mochten ze stemmen wat ze wilden.

Waarom mensen steeds benadrukken dat de ouders pushen, als ze haar juist helpen in dat heilige vuur, dat klopt niet. Kan nog veel meer zeggen daarover, maar onderschat nooit ‘kinderen’. Greta wendt haar expliciete begaafdheden aan. Dat is heel echt. De vorm van autisme, Asperger, waar ze aan ‘lijdt’ (meen ik) bewerkstelligt nu juist dat ze een ouwelijke indruk maakt, omdat haar overredingskracht en taalvaardigheid groot zijn. Ik herken echter veel. Het klootjesvolk heeft weer eens een ongefundeerde mening. Helaas, altijd weer dat klootjesvolk. Eigenlijk is er in al die jaren niets veranderd.

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Klootjesvolk”