Lezen wat er niet staat

Ik word een beetje treurig van het feit dat mensen zo ontzettend slecht lezen.

Hoezo dat? Zul je misschien vragen. Wel, ik volgde de pagina van Louterbloemen dierenasiel en -ambulance, omdat ik de opvang van verweesde dieren natuurlijk een warm hart toedraag.

Nou ja, het dierenasiel moet er gewoon zijn. Ik doe ook altijd mee aan de inzamelingsactie-concerten en gaf afgelopen jaar al ons kattenvoer, inclusief dieetvoer, en alle mandjes, speeltjes van onze twee overleden katten bij hen af. Ik heb bewondering voor al het werk dat (weet ik niet helemaal zeker) op vrijwilligers draait. Dagelijks komen er diverse berichten langs van aangereden katten (meestal zijn het katten), gewond of levenloos. Helaas redden vele dieren het niet. Als ze het wel redden hebben ze in ieder geval veel pijn, flinke verwondingen en verliezen niet zelden een ledemaat. Dus wat deed ik gisteren? Ik plaatste een verzuchting op Facebook, zonder nu direct iemand te beschuldigen, nee, waarom zou ik, deze keer was de aangereden overleden kat ook weer onbekend:

‘De dieren in het verkeer loslaten betekent keer op keer dat ze aangereden worden…, dagelijks! Ik zou willen dat eigenaars ze binnen houden en ervoor zorgen dat daar genoeg uitdaging is te vinden, en eventueel een buitenruimte. Kennelijk kan daar nu nooit wat over worden gezegd, ik hoor dan vaak: liever een kort leuk leven dan in gevangenschap. Maar het is wel dierenLEED, een aanrijding met ernstige gevolgen.’

Opvallend dat de reageerders (vrouwen) allen zich persoonlijk voelden aangevallen. Zij waren niet het baasje van de overledene, maar hadden klaarblijkelijk katten die buiten mogen.

Ook nadat ik nog maar eens verduidelijkte wat ik bedoel:

‘ik heb het over mensen die hun kat naar buiten laten, dat ze er eens aan moeten denken hoeveel er worden doodgereden, of dat geen reden is een kat binnen te houden? Ja, vanwege al dat verdriet dus,… jammer dat je mij niet begrijpt. En dat een kat ontsnapt, per ongeluk, is natuurlijk een ander verhaal. Ik heb het over willens en wetens naar buiten laten gaan, terwijl je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont.’

Antwoord: ‘Gusta Bastian, ik laat ze willens en wetens naar buiten omdat het niet anders kan !! Niet omdat ik wil dat ze aangereden worden , maar omdat ze ZELF naar buiten willen…..je kinderen sluit je toch ook niet op omdat ze door idioten die te hard rijden van hun fiets gereden kunnen worden….’

Ik reageerde (voorspelbaar) tamelijk vergeefs met: ‘Kinderen leer je om in het verkeer op te letten, je tweejarige laat je toch niet de straat op gaan, op hoop van zegen? Nee, je wacht tot hij kan luisteren en begrijpt hoe het zit, en dan nog… je gaat mee op de fiets tot ze zelf goed genoeg opletten. Een kat heeft net zo min benul van het verkeer als die peuter van twee.’

En met: ‘Het gaat niet over déze eigenaren, het gaat in het algemeen over katten los laten lopen, dat de dierenambulance zo verschrikkelijk veel dode dieren van de straat moet ophalen. De vraag is, MIJN vraag is, of je je kat nog wel moet los laten. Ik snap echt niet dat niemand zich dat afvraagt. Alleen maar: het is zo erg dat het gebeurt. Het is geen verwijt, al schijnt iedereen dat zo op te vatten.

Er is maar één manier om dat te voorkomen… Ik zie het niet als een gevalletje van pech. Daarvoor worden er veel te veel dieren doodgereden…. Ik zie het leed.. de dieren lijden vaak ook nog enorm, en de baasjes mede. Baasjes.. zou je dat dus nog wel doen?’

Het bleef voor hen voelen als een persoonlijke aanval, terwijl er natuurlijk maar één goede manier is om aanrijdingen te voorkomen. Ik vroeg aan Louterbloemen om het aantal aangereden dieren per jaar. Wat ik al vreesde werd bewaarheid. Ik beschuldigde en veroordeelde en dus werd de discussie beëindigd. Door de medewerker van de dierenambulance.

De vraag naar de oorzaak van zoveel leed mag blijkbaar niet worden gesteld. Struisvogels, denk ik dan. Niet onder ogen willen zien, dan bestaat het niet.

Een kattenbezitter heeft wel degelijk in eigen hand wat er gebeurt. Binnen houden en/ of een afgesloten buitenruimte maken. Buiten laten met de (grote) kans van een kort leven met een gruwelijk einde. Of helemaal geen kat nemen. Die keuze is er ook.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Lezen wat er niet staat”