Soepweer

Het is weer soepweer. Een ideetje voor pompoensoep?

Pompoen is heel gezond, want hij bevat naast caroteen en de vitamines C en B12 veel ijzer dat goed wordt opgenomen door het bloed, iets wat bij planten uitzonderlijk is. Ik neem altijd een biologische. Er is geen garantie dat er geen resten chemicaliën in de pompoen zitten, maar hij is in ieder geval het minst ‘vervuild’ en staat geregeld op het menu sinds ik een manier heb gevonden hem te bereiden zonder moeilijk hakwerk, uitschietende keukenmessen en weg stuiterende snijplanken.

Was de pompoen onder de stromende kraan en borstel hem goed, zodat alle aarderesten verdwenen zijn. Doe hem vervolgens in een laagje kokend water met selderij, 1 grof gesneden ui en stukken winterwortel in een hoge pan. Een aardappel erbij is ook lekker. Met het deksel erop laat je de soep ongeveer 12 minuten zachtjes doorkoken, waarna de pompoen snijdbaar is. Haal hem voorzichtig met twee grote lepels of schuimspanen uit de bouillon en laat hem afkoelen op een bord.
Stoof ondertussen in 4 lepels olijfolie 4 fijngesneden uien (of meer naar eigen voorkeur), een paar tenen knoflook, een rood pepertje, gesneden gemberwortel en kerriepoeder.

In de biologische winkel is bouillonpoeder te koop zonder smaakversterkers en kleurstoffen. Daarmee kun je het zoutgehalte doseren.

Verdeel de nu zachte pompoen in grove stukken en doe die (zonder pitten) terug in de pan. Voeg het gestoofde uienmengsel eraan toe. Doe er vervolgens nog wat water bij en breng het weer aan de kook.

Ik gebruik graag peulvruchten. Deze keer valt de keuze op grote witte bonen, weliswaar uit een pot, maar ecologisch verantwoord geteeld. Het leven bestaat uit compromissen sluiten.

Na nog tien minuten op een laag vuurtje koken en onder af en toe roeren zet ik de pan op het aanrecht. De soep wordt dankzij de staafmixer (of de blender) gebonden. Om hem af te maken knip ik verse koriander, dat geeft een heerlijk aparte smaak. Serveer in een kom waarin onderin een stuk zachte geitenkaas ligt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Soepweer”