Mijn opa heb ik niet gekend omdat hij al overleed op 3 juli 1946. De drukkerij De Magneet heeft erna nog maar kort bestaan. Zowel mijn vader als zijn broer werkten daar, hoewel die volgens mijn vader ‘flink de kantjes er vanaf liep’. Die opmerking moet wel betrekking hebben op de periode na de WO, aangezien broer in 1940 pas 15 jaar oud was.
De zaak was gevestigd aan de Strijensestraat, die vlak achter de Beijerlandselaan ligt. Er werden reclamebiljetten en folders voor de lokale middenstand gedrukt. ‘Op Zuid’ waren de Groene Hilledijk en de Beijerlandselaan hét centrum waar iedereen op zaterdag ging flaneren. Er bevonden zich ook uitgaansgelegenheden, zoals cafés, een bioscoop met de naam Colosseum en een paar dansscholen.
Niet ver daarvandaan ligt De Kuip. Ook daarvoor heeft mijn opa drukwerk verzorgd. Het ging om wedstrijdaankondigingen. Ik dacht dat er niets bewaard was gebleven, maar inmiddels zijn enkele reclameboekjes opgedoken via iemand op Facebook. Wat wel in het bezit van de familie is, is het herdenkingsboek dat in 1938 is gedrukt ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de R.V. en A.V. Feyenoord. Een uitgave van de ‘supportersvereeniging Feyenoord’. Een heel leuk tijdsdocument, de tekst staat nog in de vooroorlogse spelling. Het kostte 20 cent, een koopje. Op de binnenkant van het omslag staat prominent in blauwe letters de naam van de drukkerij. Mijn moeder heeft me verteld dat mijn vader bij De Magneet het vak heeft geleerd en verantwoordelijk was voor het hele drukprocedé van dit boek, van de eerste opzet tot en met de definitieve uitvoering.
Het staat vol wetenswaardigheden vanaf de oprichting in 1908, tot het behalen van de zilveren bal, de landskampioenschappen en de bouw van het stadion de Kuip, tot het jubileumjaar 1938, en dat alles is rijk geïllustreerd met unieke foto’s, tekeningen en zelfs enkele gedichten.
Aan de vereniging werden waarderende woorden gewijd door de toenmalige burgemeester Fortuyn, de erevoorzitter J. M. Weber, de President Commissaris van Stadion Feyenoord D.G. van Beuningen, en A.H.W. Weekenstroo, voorzitter van de R.V.B.
Aanvankelijk heette de club Wilhelmina, daarna werd het in 1909 Celeritas. Toen er flinke successen werden behaald en de vereniging uit kon komen in de N.V.B. werd de naam in 1912 nogmaals en definitief gewijzigd in Feyenoord. Het is mij om die reden niet helemaal duidelijk waarom 1908 als oprichtingsdatum gold.
Aanvankelijk werd aan het Afrikaanderplein gespeeld, maar al snel werd het terrein aan de Kromme Zandweg in gebruik genomen. (1917).In het seizoen 1923-1924 wordt Feyenoord de ongeslagen kampioen genoemd, hetgeen nog eens werd bevestigd bij het landskampioenschap van 1927/1928. Vanaf 1936 was de Kuip het domein van Feyenoord.
Er zijn enkele onderhoudende gedichten van de hand van Phida Wolff Jr. opgenomen in het boekwerk. Ik heb één ervan hier afgebeeld, het is zonde om alleen een fragment op te nemen, hopelijk vergeeft de schrijver of de nabestaanden mij de overtreding van het verbod tot nadrukken.
Naast de geschiedenis van de vereniging bevinden zich op de linkerpagina’s en aan de binnenkant van het omslag diverse advertenties.
Tenslotte enkele karikaturen van de wedstrijd tegen Arsenal en van de spelers.
Het boek is inmiddels wat beduimeld. Na het overlijden van mijn moeder in 2016 ging het naar mijn broer.
3 gedachten over “Uit het familiealbum Bastian en over Feijenoord.”
Leuk dat ik heb mogen kijken en lezen in het boek ” 30 jarig jubileum “. Boek is moeilijk verkrijgbaar.
Mooi boekje uitgegeven nav. 30tig.jarig bestaan, ook de reclames zijn leuk
Leuk dat je even kwam lezen!