Vakantie in Zeeland (2)

Dit is een foto van het ‘huisje in de polder’ in Renesse. Het werd bewoond door Marie en Marinus de Bruine, een ongetrouwde broer en zus, die een deel van het huis verhuurden aan vakantiegangers. Ik kwam er voor het eerst in de zomer van 1959, omdat mijn tante en oom met hun twee dochters daar verbleven.

Het polderhuisje eind 20e eeuw

Het huisje was nogal primitief. Het zat vol kleine vertrekjes. Er was nog een pomp waarmee het duinwater uit de put omhoog werd gezwengeld, voor de zolder moest je de ladder op en de wc was nog een echte poepdoos die je alleen buitenom kon bereiken. In de keuken was een lage schuine deur naar de kelder, aan de buitenzijde waren treden bevestigd die leidden naar een hoger gelegen kamertje waar Marinus sliep.

De polder was groot en bevatte veel lange droge greppels waarin je je heel goed kon verstoppen. Er stonden altijd koeien, maar die bleven op afstand, ongenaakbaar kauwend en herkauwend. Ook liep er een drietal geiten los. Op de foto zijn Rampie en Mekkie te zien. De derde, Nicodemus, staat hier niet bij. Een beetje krengerig waren ze wel, die geiten. Ze stootten naar je als je te dichtbij kwam. We durfden de polder niet over te steken als ze er waren. We wachtten tot de beesten achter het huisje verdwenen. Marie hield Rampie gewoon aan de horens vast. Er was maar één baas en dat was zij. In een omheinde modderkuil op het erf scharrelde het varken. Dat werd met de Kerst geslacht. Daar dacht je als kind niet verder over na. Het was een feit. Rechts naast het huis bevond zich een grote schuur, waar kippen in en uit liepen. We mochten ze voeren en we keken toe als Marie de geiten ging melken. Daarna moesten ze in het nachtverblijf en konden we nog een hele poos ongehinderd in de avondzon spelen.

 

In de archieven van Schouwen-Duiveland bevindt zich een foto van Marie met Bello, een labradorachtige zwarte hond met stugge haren. Ik dacht dat hij helemaal zwart was, maar herinneringen zijn onbetrouwbaar en misschien is dit Bello niet. Marinus ging elke dag met hem naar het eind van de Laone bij de strandovergang. Hij was ’s zomers bewaker van de fietsenstalling. Marie en haar broer bezaten ook het huisje ‘Marijke’ aan de Oude Moolweg. Het wordt nog steeds als vakantiewoning verhuurd.

Het huisje Marijke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.