Van een verhuizing en boeken 4


Heremetijdje, wat is verhuizen een klus. Nog een heleboel dozen te gaan, kastruimte te kort, spullen te veel. Wat een hoop troep verzamelt een mens in de loop van de jaren. Of nee, geen troep, maar dingen, veel dingen. Inmiddels is mijn ‘werkkamer’ aardig op orde. Achter mijn bureau gezeten, dat tevens als tekentafel zal gaan dienen, heb ik een mooi uitzicht op de Ikeakasten. Boeken, boeken en nog eens… boeken. Van mijn (bijna) eerste kinderboek tot heden. Toon mij uw boekenkast en ik zeg u wie u bent. Dat gaat toch niet op, want de eindeloze pulp en thrillers die ik las staan er niet bij. Die schafte ik nooit aan, daar was de bibliotheek voor.

Vanmorgen las ik bij iemand op Facebook de vraag welke jeugdboeken voor jou van belang waren. Daar hoef ik niet lang over te denken. Allereerst vanzelfsprekend ‘De oude sprookjes’ door J. Riemens-Reurslag. Het behoorde toe aan mijn zus, ik heb zelf, eenmaal volwassen, een eigen exemplaar besteld, inmiddels alweer decennia geleden. Helaas zijn de gekleurde platen in deze versie (ze waren als losse vellen ingeplakt) in zwart-wit uitgevoerd. De gekleurde afbeeldingen vond ik toch het mooist. De illustraties zien er vaak onbeholpen en bijna naïef uit. Destijds waren kinderboeken nog niet zo rijk van tekeningen voorzien als tegenwoordig het geval is. Nog afgezien van het feit dat ze niet specifiek voor kinderen waren bedoeld. De taal is opvallend volwassen en deze verzameling sprookjes is letterlijk vertaald, niets werd herschreven.

Ik herinner me dat ik tranen met tuiten huilde bij ‘De kleine zeemeermin’ en bij ‘Het meisje met de zwavelstokjes’. Hoe griezelde ik van Blauwbaard en vreesde ik dat hij het sleuteltje met bloed zou ontdekken. ‘Anna, zuster Anna, ziet gij nog niets komen?’ is een zin die nooit uit mijn geheugen is verdwenen. Die magische wereld werd vooral gevoed door de taal, het was juist goed dat de illustraties niet te veel verklapten.

Het vrouwtje van Stavoren was ook bijzonder. In de zesde klas van de lagere school maakte ik er een toneelstuk van en regisseerde mijn klasgenootjes. We voerden het op in de klas van onze meester de Moes die bijna mijn oom was geweest, als mijn tante hem leuker had gevonden. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “Van een verhuizing en boeken

 • F. Markestein

  Hai Gusta,
  Ik weet niet hoelang het geleden is dat je dit bericht over De oude sprookjes op je site plaatste maar toevallig ben ik er gisteren op gestuit. En het sprak me aan, ook voor mij is De oude sprookjes van Riemens-Reurslag een lievelingsboek. Ik wilde altijd graag een sprookjesboek hebben maar om een of andere reden kreeg ik dat nooit. Dus ging ik mijn zakgeld sparen en, met daarbij wat geld dat ik voor mijn verjaardag kreeg, kocht ik, zo rond 1960, de goedkope uitgave van De oude sprookjes. Later heb ik tweedehands een mooi exemplaar gekocht van de zgn. luxe editie. Daar stonden meer sprookjes in, gekleurde platen en het boek is gebonden in een mooie blauwe band met goudopdruk. Op het stofomslag staat de plaat die ik kende van de goedkope uitgave. Die was in karton gebonden met de plaat erop gedrukt.
  Ik ging me verdiepen in de uitgeefgeschiedenis van dit boek en inmiddels weet ik daar vrij veel van. In 1971 verscheen er een nieuwe editie, bewerkt door Marijke van Raephorst, gebonden in een rood en later in een groen linnen band, met stofomslag en zonder de gekleurde platen. Jij schrijft dat die in zwart-wit zijn afgedrukt in jouw boek maar als je inderdaad een editie hebt uit 1971 of later dan gaat het om zwart-wit platen die altijd al in zwart-wit in het boek waren opgenomen. Bij het begin van iedere afdeling dus al zes, en door het boek heen nog zeven paginagrote platen, in totaal 13.
  Ik weet niet waarom de gekleurde platen in die latere edities zijn weggelaten, de wegen van uitgevers zijn soms ondoorgrondelijk.
  Maar als je een exemplaar zou willen hebben met die gekleurde platen, momenteel wordt er een aangeboden op boekwinkeltjes, voor 10 euro als ik me niet vergis. Die heeft ook de ‘luxe’ blauwe band met goudopdruk maar helaas ontbreekt wel het stofomslag. Over de illustraties heb ik ook nog een en ander uitgezocht maar als je daarin bent geïnteresseerd kun je me het beste even mailen, dan stuur ik het je per mail toe.

  Groet, Femma Markestein

   • Dianne

    Wat grappig dat dit recent nog actief was.
    Ik heb er 1 met een blauwe buitenkant officieel overgenomen van mijn moeder en ben er zo blij mee! Het is de zesde druk en ik was op zoek naar wanneer het uitgegeven was.
    Ik stuitte op deze informatie, interessant om te lezen, dank 🙂