Zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren?

Krijgen we vorige week een geadresseerde folder in de brievenbus: straat met nummer en woonplaats. ‘Ons huis is uitermate geschikt’, ‘we zijn geselecteerd’, bladiebla, voor het zonnepanelenproject in de gemeente Dordrecht. De goedgelovige lezer denkt wellicht dat in samenwerking met de gemeente een of ander gesubsidieerd project is gestart, maar niets is minder waar. Na zorgvuldige bestudering van de tekst kan men maar één ding concluderen: dit is een heel slimme (en aalgladde) marketingtruc van Zelfstroom, een bedrijf dat nog groeiend is en probeert mensen over te halen zonnepanelen te huren. Niets mis mee toch? De wet van vraag en aanbod? Fijn dat je kunt huren, heb je nergens omkijken naar?

Na berekening van e.e.a. blijkt het in ons geval hooguit ‘iets’ te schelen op jaarbasis, maar als je het totaalplaatje bekijkt is het sowieso goedkoper zelf zonnepanelen aan te schaffen. Na 10 jaar dient men een ouder systeem over te nemen met alle gevolgen van dien. Er moet bijv. een nieuwe omvormer worden aangeschaft (1000 tot 1500 euro).

In de folder staat niet dat je het contract kunt opzeggen, wat wellicht nodig is bij tussentijdse verhuizing omdat in je nieuwe huis reeds zonnepanelen zijn. En je kunt kopers van je huis niet verplichten dit over te nemen, dus wat is de boete? Betalen tot de 10 jaar voorbij zijn? Door deze informatie achterwege te laten lijkt het er op dat men mensen op het verkeerde been wil zetten.

Ook mis ik de technische informatie v.w.b. het soort zonnepanelen dat wordt gebruikt. Amorf? Polykristallijne? De amorfe hebben een levensduur van 15 jaar. Die andere 25 tot 30 jaar. Het klinkt nogal optimistisch dat je na die 10 jaar nog 20 jaar wat aan je overgenomen panelen hebt. Houd het maar op 15. Tenzij men amorf zonnepanelen heeft geïnstalleerd.

Tenslotte een heikel punt. Het zogenaamde salderingssysteem (terugleveren en vergoed krijgen van stroom) gaat in 2023 veranderen. Het is niet te verwachten dat de overheid een gunstiger regeling zal treffen, alleen in het beste geval blijft het hetzelfde als voorheen. Maar het zal vermoedelijk minder gaan opleveren.  

Concluderend: Vooral Zelfstroom gaat hiermee verdienen. Helaas blijft onze overheid bij de omschakeling van energiebronnen zwaar in gebreke. Lang leve de marktwerking.

[Te raadplegen bronnen o.a. Consumentenbond.nl en www.zonnepanelenonline.be; afbeeldingen van Pixabay]

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.